Remository Joomla için geliştirilmiş en iyi dosya paylaşım sistemlerinin başında geliyor. Her tür dosyayı kullanıcılarınızla paylaşmanızı sağlayan remository, aynı zamanda sitenizi ziyaret eden ziyaretçilerin ve kayıtlı kullanıcıların da sisteme dosya gönderebilmesine olanak tanıyor (tabiki izin verirseniz). Üstelik, ileri düzey kullanıcılar için de, başlangıç düzeyi kullanıcılar için de, kişiselleştirilebilir değişik özellikleri barındırıyor.
Remository Eklentisini İndirmek İçin Tıklayınız...
Remository Kurulumu:
Remository'nin son sürümünü bilgisayarımıza indirdikten sonra, Joomla admin panelinde, Installers menusune geliyoruz. Components sekmesine tıklıyoruz.
Install Component penceresinden, kurulum dosyamızı PC'mize kaydettiğimiz yerden seçiyoruz. Upload File & Install diyoruz, bekliyoruz:)
Kurulumun başarılı olduğuna dair bir ileti gelecek. Bir hata iletisi ile karşılaşmadıysanız, kurulumu başarı ile gerçekleştirdiniz demektir...
Remository Özellikleri:
-Remository başta da belirttiğimiz gibi, gelişmiş bir Download ve Upload bileşenidir. Bu görevi yerine getirebilmek için ihtiyacınız olan hemen hemen tüm özelliklere ve fazlasına sahip bence. Türevlerini de denemiş ve iki ayrı sitede etkin şekilde kullanmış biri olarak, ilk tavsiyem bu bileşen olacaktır.
-Gelişmiş Dizin hiyerarşisi sistemi mevcut. Dizinleri birbirinin alt dizini olarak yaratırken, bir üst dizinin kullanıcı izinlerini, alt dizinler içinde gereçerli klılabildiğiniz gibi, her dizini ayrı izinlerle yaratabiliyorsunuz.
-Dizinlerin görüntülenmesi, dosyaların indirilmesi, editlenmesi gibi fonksiyonlar için, ayrı gruplar belirleyebiliyorsunuz.
-Yorum ve oylama eklentisi var. Her dosya için ayrı ayrı yorumları ve oyları saklıyor. Istediğiniz gibi bu fonsiyonları aktif/pasif hale getirebiliyorsunuz.
-Tüm dizin ve dosya türleri için, simgeleri mevcut, bu simgeleri istediğiniz gibi değiştirebiliyorsunuz.
-Dosyalar için geniş açıklama alanları mevcut. Dosya türü, eklenme tarihi, ekleyen kullanıcı, açıklamalar, lisans, dosya boyutu gibi. Ayrıca, ihtiyaç duyduğunuz, farklı alanlar da olursa, bunları biraz hack ile ekleyebiliyorsunuz. Sitesinde geniş bilgi var bu konu hakkında. Ben de elimden geldiğince eklentilerin hack'leri ile ilgili bilgileri vereceğim, burdan veya buna bağlı başka bir blog üzerinden...
-Kullanıcıların, frontend üzerinden, bir seferde 30'a kadar dosya eklemesine olanak tanıyor. Backend üzerinden birden fazla dosya eklemek için bir arayüz yok, fakat, FTP nize düzgün klasifike ederek dosyalarınızı ve dizinlerinizi gonderirseniz, 2 dakika içinde, tek tıklama ile, düm dizin ve dosyaları, mevcut ağaç dizin yapıları ile remository'ye ekleyebiliyorsunuz.
-Daha bir sürü özelliği var. Kullanımı ile ilgili açıklamaları yaparken daha da genişletmeye çalışacağım bu anlattıklarımı...
Remository Ayarları:
Remository'nin kullanımı, işlevine göre oldukça pratik aslında. Sade bir arayüzü var. Öncelikle arayüzünü inceleyelim isterseniz. Components Menusunden, remository'ye tıklıyoruz:
Görüldüğü gibi, remository, 5 ana başlıktan oluşan bir arayüze sahip. Tüm işlevlerini bu seçenekler ile yerine getiriyor. Genel kullanımda, 3 fonksiyon tüm işinizi görüyor zaten.
Basic Management; aslında tüm ana işlevlerin yer aldığı kısım. Remository nin çekirdeği... Genelde bu bölümü kullanacağız.
Manage Containers: Dizinleri ve dizin hiyerarşilerini yönettiğimiz bölüm burası. Kullanıcı grupları, download/upload izinleri gibi özellikleri de burdan belirliyoruz.
Manage Files: Dosyalar ile ilgili işlemleri aptığımız bölüm burası. Dosya gönderme, gönderilmiş dosyalar ile ilgili bilgileri değiştirme, dizin seçimi gibi işlevleri burdan yapıyoruz.
Manage Groups: Remository için, gruplar belirlememizi sağlıyor. Gruplara kullanıcı atamamıza olanak tanıyor.
Approve uploads: Sitenize, (verdiğiniz izinlere bağlı kalarak) ziyaretçiler veya kayıtlı kullanıcılar tarafından gönderilen dosyalar, normalde, administrator tarafından onay bekler; eğer farklı bir seçeneği seçmediyseniz. Yayınlanma izinini burdan veriyoruz.
Configuration: Remository'nin tüm ayarlarını bu bölümden yapıyoruz.
İlk aşamada işimize yarayacak bölümler bunlar zaten. Hemen ilk ayarlarımızı yapıp, dosya ve dizin yönetimine geçelim...
Configuration simgesine tıklıyoruz en başta. Temel ayarlarımızı yapacağız.
4 tane ayrı bölümden oluşan remository configurationun ilk sayfasında, temel sistem ayarları var. İlk iki seçenek, stiller ile ilgili. Dizinlerin nasıl görüneceğini belirliyoruz. Eğer, remository için ayrı bir stil dosyası (CSS) hazırlamayacaksanız, Sitenin temel gorunumune en uygun değerler, mevcut değerlerdir.
HeaderPic: Remository'nin ana sayfasında, yani sitemizin download sayfasında, bir sabit disk resmi çıkıyor normalde. Onu kaldırmak isterseniz, bu bölümü boş bırakmanız gerekiyor.
Down_Path/Up_Path: Remository'nin iki seçeneği var dosya saklama konusunda. Birinci seçenek, tüm dosyaların database üzerinde saklanması -ki ben bunun tavsiye etmiyorum, sitenizi aşırı şekilde yavaşlatacaktır-, ikinci seçenek ise, hosting üstünde oluturacağımız dizinlerde saklamak. Zaten kurulurken remository, downloads diye bir dizin oluşturuyor ve içerisinde de upload dizini geliyor. Bu iki dizinin path'leri, direk olarak çıkmış olması lazım zaten configuration sekmesindeki ilgili bölümlerde. Eğer siz alternatif indirme ve gönderme dizini kullanmak istiyorsanız, bu bölümden, daha önceden FTP nizde oluşturduğunuz dizinlerim isimlerini girebilirsiniz.
Large_Text_Len: Bu seçenek, remository'ye eklediğiniz dosyaların açıklamalarında, en fazla kaç karakter kullanacağınızı belirliyor. İki çeşit açıklama var remository de, birincisi intro şeklinde, kısa açıklama metni, diğeri de indirme sayfasına geçtiğiniz zaman görunen, genişletilmiş metin. Bu kısımdan ilk bu genişletilmiş metnin boyutunu belirliyoruz yani.
Small_Text_Len: Burdan da, yine az önce bahsettiğimiz kısa açıklamanın uzunluğunu belirliyoruz.
Small_Image_Width: Remository'de eklediğimiz dosyalara, küçük resim görünümü ekleyebiliyoruz. 640x480 bir resim eklediğimizi düşünelim. O resim burada belirttiğimiz boyuta göre küçültülüyor, küçük resim şeklinde görüntüleniyor. Üstüne tıklandığı zaman ise original boyutunda görüntüleniyor.
Small_Image_Height: Aynı şekilde, küçük resim görünümünün, yükseklik değerini buradan belirliyoruz.
Large_Image_Width: Az önce bahsettiğimiz gibi, küçük resmin üstüne tıkladığımızda büyük görünümü açılıyor bir popup pencere içinde. Bu büyük resmin maximum genişlik değerini buradan belirliyoruz.
Large_Image_Height: Büyük resim görünümünün yükseklik değeri.
MaxSize: Bu bölümden, kullanıcıların ekleyebileceği en büyük dosya boyutunu sınırlandırabiliyoruz. kilobyte cinsinden değer.
Max_Up_Per_Day: Kullanıcıların bir günde, en fazla kaç dosya ekleyebileceklerini burdan belirliyoruz.
Max_Down_Per_Day: Kullanıcıların bir günde en fazla kaç dosya indirebileceklerini burdan belirliyoruz.
Max_Down_File_Day: Kullanıcıların günde, bir dosyayı kaç kez indirebileceklerini belirliyoruz.
Max_Up_Dir_Space: Toplam gonderilebilecek dosya boyutunu belirliyoruz. Alanımız az diyelim. 30 mb kota koyuyoruz. Kullanıcıların ve bizim eklediğimiz dosyaların toplam boyutunu 30mb ile sınırlandırmış oluyoruz. Daha fazla dosya eklenemiyor sonrasında.
Favourites_Max: Bu özellik, normalde, kullanıcıların, favori dosyalarını belirlemesini sağlayan opsiyon için belirlenmiş. En fazla ne kadar favori dosya seçebileceklerini belirliyoruz burdan ama, ben kullanıcı arayüzünde öyle bi şey göremedim bu zamana kadar.
Max_Thumbnails: Bu seçenek, dosyalar için, kaç tane küçük resim görünümü olacağını belirliyor. Eğer bu rakamı 0 yaparsak, küçük resimleri başka bi sunucu üstünden almamız gerekiyor, kendi serverimizde konumlandırmak istemiyorsak böyle yapacağız. 1 ve üzerinde sayılar ise, kendi sunucumuzda barındırmaya izin veriyor.
Date_Format: Dosyaları ekleme tarihimizin, nasıl goruntuleneceğini burdan belirliyoruz. d=day=gün, m=month=ay, Y=year=yıl şeklinde sıralamasını giriyoruz.
Default_Version: Remository'de, dosya ile ilgili bilgileri girebildiğimiz alanlardan bir tanesi de versiyon. Eğer program paylaşımı yapıyorsak, versiyonunu girmemiz gerekebilir. Mesela elimizdeki programların çoğu V1 ve biz hepsi için versiyon girmek istemiyoruz. O zaman buraya ilgili versiyonu yazıyoruz. Dosyaları eklerken, versiyon kısmını boş bıraktığımız tüm dosyalarda, girdiğimiz değeri gösteriyor.
Permission, adında da anlaşılacağı gibi, izinler ile ilgili ayarları içeriyor.
ExtsOk: Remository'nin hangi dosya türlerini destekleyeceğini belirlemek için kullanacağımız seçenek. Paylaşmak ve kullanıcıların yüklemesini istediğimiz dosya uzantılarını, aralarına virgül ekleyerek bu bölüme gireceğiz.
Store files in database, by default: Daha önce de dediğim gibi, remository, dosyalarınızı arşivlemek için iki seçenek sunuyor. Database üzerinde veya Dizinleme ile. Bu bölümden, hangi şekilde dosyalarımızı saklayacağımız belirliyoruz. İki yöntemi karışık şekilde kullanmamız da mümkün. Seçeneği "Yes" olarak belirlediğimizde, eklediğimiz dosyalar için, local bir path girmezsek, direk database üstünde saklanıyor. Path'i belirlediğimizde de, hedef dizine kaydoluyor. Seçeneği "No" şeklinde seçtiğimizde ise, bir önceki sekmede, download ve upload path'leri için belirlediğimiz konuma gönderiliyor dosyalar. Ben Database üstünde veri tutmamanızı tavsiye ediyorum, siteminizin hızlı çalışması için.
Allow_Up_Overwrite: Bu seçenek, dosyaların üstüne yazma izni ile ilgili. Mesela a.jpg diye bir dosyanız var sistemde. Bir kullanıcı da, a.jpg diye bir dosya göndermeye çalışıyor. Bu seçeneği yes diye belirlediysek, gönderilen dosya, varolan dosyanın üstüne yazılıyor. Ancak şu var. dosyalar gönderildiği zaman normalde sizin onayınızı bekliyor. Bunun dışında, remository, eklenen her dosyanın, mevcut isminin sonuna, bir id numarası ekliyor. Dolayısıyla, aynı isme sahip olan iki dosyanın ard arda yüklendiğini düşündüğümüzde de, birbirini takip eden numaralar aldıkları için, ftp'de üstüne yazma diye bir durum söz konusu olamayacak. Ancak arayüzde boyle bir şey gecerli...
Allow_User_Sub: Kullanıcıların dosya girme iznini belirliyor. Bir başka sunucu üstündeki dosyaların linkini girebiliyorlar sadece bu şekilde. Dosya upload izini ayrıca veriliyor.
Allow_User_Edit: Kullanıcıların kendi gönderdikleri dosyalara ait bilgileri değiştirebilmelerini sağlayan izin.
Allow_User_Delete: Kullanıcıların ekledikleri dosyaları sistemden kaldırmalarına olanak tanıyan izin.
Allow_User_Up: Kullanıcıların sisteme dosya upload edebilmelerine olanak tanıyan izin.
Allow_Comments: Dosyalara yorum eklenebilmesini sağlayan izin.
Allow_Votes: Dosyaların oylanmasını sağlayan izin.
Send_Sub_Mail: Kullanıcılar sisteme dosya eklediklerinde, size mail ile haber verebiliyor Remository.
Enable_Admin_Autoapp: Admin'lerin ekledikleri dosyalarin, izne tabi olup olmayacağını belirleyen seçenek. Yes seçili olursa, adminlerin yükledikleri tüm dosyalar, anında yayınlanır.
Enable_User_Autoapp: Kayıtlı kullanıcıların yükledikleri dosyaların otomatik yayınlanmasını istiyorsanız, yes seçeneğini aktif etmeniz lazım.
Enable_List_Downloads: Bu seçenek, listede görünen dosyaların başlıklarına tıklayar, dosya indirme işleminin başlamasını sağlıyor. Seçenek "no" olduğunda ise, başlığa tıkladığınızda, download sayfası açılıyor. Bir teşekkür metni ve reklam kodunuz görüntülenebiliyor.
Allow users to submit remote files: Kayıtlı kullanıcıların, kendi bilgisayarlarından dosya yüklemesine olanak sağlayan izin.
See_Containers_no_download: Remository de, dizinlere özel izinler verebiliyoruz. Mesela 4 tane dizinimiz var, 1 tanesi sadece kayıtlı kullanıcıların indirebileceği dosyalardan oluşuyor, gerisine ise, herkez erişebiliyor. Bu izin, kayıtlı kullanıcıların indirebileceği dosyaları içeren dizinleri, ziyaretçilerin görüntüleyip görüntüleyemeyeceğini belirliyor.
See_Files_no_download: Bi önceki seçenek gibi bu da. Sadece bunda klasorlerin değil, dosyaların görüntülenmesi ile ilgili. Mesela, bir dizinin içinde 4 dosya var, sadece biri kayıtlı kullanıcılar için. O dosyanın ziyaretciler tarafından görüntülenip görüntülenemeyeceği ile ilgili izin. Indirmek istediklerinde, sisteme kayıt olmaları istenir.
Make_Auto_Thumbnail: Remository'nin, eklediğiniz resim dosyalarına, otomatik küçük resim görünümü eklemesi ile ilgili izin. ancak ben bi türlü çalıştıramadım. Sebebini de bulamadım.
Allow Large Image Display: Daha once, küçük ve büyük resim ayarlarında bahsetmiştik. Küçük resme tıklandığında, büyük resim bir popup penceresinde açılıyor diye. Eğer bunu istemiyorsak, bu seçeneği no yapacağız.
Sub_Mail_Alt_Addr: Kullanıcılar dosya eklediklerinde bize mail gonderilmesi için bir seçenek vardı. Normalde, o mailler, joomla sistemine kayıtlı admin mailine gider. Ama siz bu işlev için ayrı bir mail kullanmak istiyorsunuz, veya sisteminizde, dosya paylaşımı ile ilgilenen başka bir admin var. O zaman buraya o adminin mailini giriyorsunuz. Boş bırakırsanız, joomlaya kayıtlı adminin maili kullanılır.
Sub_Mail_Alt_Name: Ekelenen dosyalar için gelen maillerin gonderen kısmında görünecek ismi burdan belirliyoruz. Örn: Remository dosya gönderimi
Bu sayfa da bitti:))
3. Sekmede, reklam kodu yerleştirebileceğimiz bir alan var. Normalde, yeni yüklediyseniz remository'yi, zaten burda bir adsense kodu olduğunu göreceksiniz. Burada bulunan kod, dosya indirme sayfasında görüntülenir. Isterseniz adsense veya benzer bir reklam veren kodunu, isterseniz herhangi bir html, java, php kodunu bu kısma yapıştırabilirsiniz. Oldukça basit.
Son sekmede, böyle bir bölüm var. Ben aradım taradım, bu bölüm ile ilgili doyurucu bir bilgiye ulaşamadım. Tahminimce CSS ile ilgili bişey ama, nasıl bu bölümden görüntüleniyor, nasıl yapılıyor, henüz başaramadım. Başaran veya bölüm hakkında bilgisi olan arkadaşlar varsa, bildirilerse sevinirim.
Remository Kullanımı:
Remository'nin kullanımı oldukça pratik. Bir kaç püf nokta var. Onun dışında, zaten bildiğiniz dosya paylaşım sistemlerine benziyor.
Bir seferde, çok sayıda dosya eklemek:
Öncelikle, biiir sürü dosya paylaşmak amacındaysanız, hemen şunu belirteyim. O bir sürü dosyayı tek tek eklemenize hiç gerek yok. Örneğin 1000 tane dosyanız var. Onları PC nizde bir güzel dizinleyin. Remository'de nasıl görüntülenmesini istiyorsak, o şekilde dizin hiyerarşisini oluşturuyoruz. Güzelce klasifike ediyoruz. Sonra FTP mize bir dizin içerisinde gönderiyoruz.
Sonra joomla site menüsünden, global configuration deyip, server sekmesine giriyoruz. Ordaki absolute path seçeneğinin karşısındaki olduğu gibi kopyalıyoruz.
Components menüsünden, remository panelini açıyoruz. 2. sırada Add whole structure from server diye bir seçenek var. Ona tıklıyoruz.
Böyle bir panel açılıyor. Remository de, daha oncesinde bir container oluşturduysanız, ilk seçenekte, açılır menude, o dizini görebilirsiniz. Ordan Tüm dosyaların ekleneceği ana dizini seciyoruz. Mesela download dizinin içine programlar diye bir dizin açtık, tüm dosyaların oraya gonderilmesini istiyoruz. O zaman bu seçenekten o dizini secicez.
Absolute path to files: seçeneği, daha once FTP ye gönderdiğimiz, dosyalarımız ile dolu dizinin yerini belirleyeceğiz. server sekmesinden absolute path i secmiştik. Onu bu bölüme yapıştırıyoruz. Dizinimiz root ta, yani FTP'nin ana dizininde ise, direk absolute path'e yapıştırdığımız adresin sonuna dizin ismini ekliyoruz. Daha alt dizinlerdeyse, adrese ekliyoruz bu dizin hiyerarşisini.
Acceptable extensions (comma separated): Bu seçenek, belirlediğimiz dizinin içindeki dosya formatlarının hangisinin remository'ye ekleneceğini belirlememize olanak tanıyor. Mesela jpg ve txt dosyaları var dizinin icinde. Sadece jpg'lerin eklenmesini istiyorsak, "jpg" yazmamız yeterli.
Dosyalarımız için bir lisans sözleşmemiz var ise, metnini licence bölmesine yapıştırıyoruz. "Must Agree to License:" seçeneğini aktif ettiğimizde, dosyayı indirmeden önce kullanıcıların, bu sözleşmeyi onaylamayalı gerekir. Dosya versiyonu, yazar ile ilgili bilgiler veya dosyanın asıl sahibi olan şirketin veya şahsın web adresini de alttaki ilgili boşluklara yazabilir. Girdiğimiz tüm bilgiler, tüm dosyalar için geçerli olacaktır (daha sonradan değiştirebiliyoruz her dosya için bu bilgileri)
En alttan da, tüm dosyalar için bir simge seçebiliriz. Seçmediğimiz takdirde, bilinen dosya uzantıları için daha onceden belirlenmiş dosya simgeleri, sisteme eklenecektir.
Herşey tamam ise, sağ üst köşeden Save File structure diyoruz. Sunucumuzun hızına bağlı olarak, 1-2 dakika gibi bir sürede, 1000 in üzerinde dosyayı bu şekidle ekleyebiliyoruz. Daha fazla dosya için durum ne olur bilmiyorum. Ben 1350 civari dosyayı 1 dakikadan az sürede gönderdim bir çok sefer.
5 yorum:
Çook iyi anlatmışsınız. Klavyenize sağlık. Bir kategoriye 100 tane dosya ekledim. Bu dosyalar alt alta sıralandı. Sayfalara bölünse daha hoş olurdu. Birkaç sitede gördüm. Ben başaramadım. Yardımcı olursanız sevinirim...
Sorun Çözüldü. 11.dosyayı yükledim. Sayfaladı...
yalnız download linki çalışmıyor acil yönünden yenilerseniz bi çok makbule geçer kardeş
bu çoklu dosya gönderiminde yapmaya çalıştık oldu fakat türkçe karakterleri göstermiyor boşlukları algılamıyor ne yapmamız lazım.
örnek: Türkçe Yazılı dosyasını
T olarak atıyor
Elinize Sağlık.Bu Güzel Anlatım İçin Çok Teşekkürler.
Yorum Gönder