Joomla Eklenti Arşivi

Joomla kurulu ve püf noktaları ile ilgili blogumuzda, eklentiler ile ilgili de bilgiler vereceğiz. Ama blog sisteminden kaynaklanan bir düzen sorunu olabiliyor bildiğiniz gibi. Aradığınız eklentilere daha rahat ulaşabilmeniz için, bu blog üzerinden düzenli şekilde eklentileri tanıtacağız.

8 Ekim 2007 Pazartesi

Chrono Forms

Ziyaretçilerinizin mesajlarını size ulaştırması için, bir form hazırlamak istiyorsunuz. Ama kod ile bunun nasıl yapılacağını bilmiyorsunuz. Veya zor geliyor. Ya da joomla ile entegre çalışmadığı için istemiyorsunuz. Eski web sitelerinizdeki, sürekli kullandığınız formları yeniden kullanabilmek istiyorsunuz.


Tüm bu isteklerinizi karşılayacak bir form bileşeni aradınız ve bulamadınız ise, Chrono Forms Tam size göre bir eklenti. Bir kaç aydır, deneyeceğim, deneyeceğim diye erteledim ve sonunda dün akşam kurdum denedim. Özellikle programcılık ile arası pek iyi olmayan arkadaşlar çok sevecekler.

Chrono Forms Eklentisini indirmek için tıklayınız...


Chrono Forms | Kurulumu


Kurulum işlemi oldukça basit. Yapmamız gereken bir ayar yok. Joomla admin panelindeki, installers menusunden, component sekmesine tıklıyoruz. Her zamanki gibi, browse|gözat deyip bileşeni bilgisayarımızdaki konumundan seçiyoruz.

Bileşenin yüklendiğine dair onay mesajını gördüğümüz zaman, hazırız demektir.

Chrono Forms | Kullanımı

Chrono Forms, bu zamana kadar gördüğüm form bileşenleri arasında, işlevi göz önünde tutulduğunda, en basit bileşenlerin başında geliyor. Hemen hemen hiç programlama bilmeyen arkadaşlar bile, komplex formları oluşturmakta zorlanmayacaktır diye düşünüyorum.

Bu eklentide form hazırlayabilmemiz için, bir HTML editörüne ihtiyacımız var. Formun görünümünü, veri girilecek alanları, bi şekilde hazırlamamız gerekiyor.
Dreamweaver Deneme Sürümünü, bu adresten indirebilirsiniz.

Siz de dreamweaver kullaacaksanız, aşağıdaki adımları direk izleyebilirsiniz. Başka bir HTML editörü kullanıyorsanız, menulerin yerleri farklı olabilir, ancak, yapacağımız işlemler çok basit ve aynı.
Chrono Forms, tüm programlama gerektiren işlevleri yerine getiriyor ama, form bileşenlerini biz kaba şekilde düzenlemek zorundayız. O yuzden, bir tablo oluşturmamız lazım öncelikle. Common yazısının sağında kalan 4. simgeye tıklayarak, 3x2 lik tablo oluşturuyoruz. Sonra common yazısına basılı tutup, açılan menüden forms seçeneğine tıklayacağız.
Form barında, istediğimiz tüm form bileşenleri var. Şimdi tablomuza istediğimiz veri alanlarını yerleştirmeye başlayabiliriz. Çok basit bi form oluşturacağız.
Benim tablom, 300px genişliğinde. Yazıların geleceği hücrelere 100px genişlik verdim. Geri kalan kısım da 200 pixel. Ilk adımda, solda kalan kısma "isim" yazdım ve sagda kalan alana bir text field yerleştirdim. Yukarıdaki forms barında, 2. seçenek. Yerleştirdiğimiz text field'i seçtiğimize, en altta, özellikleri görüntüleniyor. Orda görünen boşluğa, isim label'ini atadım.
Hemen alt satırdaki hücreye, email yazıp, karşısına bir text field daha oluşturdum. O text field'in labeline de email yazdım. Ara vermeden, en alt hücreye, Mesaj yazdıktan sonra, yanındaki hücreye, 4. simgeye basarak bir text area oluşturdum. Basit formumuzu hazırladık. Şimdi dosyamızı herhangi bir yere kaydedelim. Ama çalışma dosyamızı ve Dreamweaver'i kapatmayalım.

Joomla admin panelinden, component menusunden, Chrono Forms seçeneğine tıklıyoruz.
Basit bir alan açılıyor. Ben sistemimde daha once bir form oluşturduğum için, o görüntüleniyor listede. Sizde boş çıkması lazım. Üstteki simgelerden new diyerek yeni bir form oluşturmaya başlıyoruz.
Resimde görüldüğü gibi, ilgili alanlara, mail adresimizi yazıyoruz. From name kısmına da herhangi bir şey yazabilirsiniz. Sonra form Code tabına tıklıyoruz.
Burda bir kaç değişik seçenek var. Farklı programlama dillerine hakim arkadaşlar, o dillerde yazılmış formlarını bu bölümler vasıtası ile, joomla içerisinde kullanabilirler. Biz basit bir html formu hazırladığımız için, ilk seçenek olan, Form HTML'nin yanındaki [+/-] işaretine tıklıyoruz. Boş bir metin alanı açılacak. Hemen dreamweaver'a veya kullandığımız html editörüne dönüyoruz.Code kısmında, ile , tagları arasında kalan alanın tamamını seçip kopyalıyoruz. (ÖNEMLİ: Bu seçtiğimiz alan içerisinde, taglarından olmaması gerekiyor) Daha sonra kopyaladığımız kodları, olduğu gibi, joomla'da, Form HTML metin alanına yapıştırıp, save diyoruz.

0 yorum: